Правила

Правилник за провеждане на онлайн първенството

1. Основна информация и право на участие
В сезон 2019 на Националната онлайн лига по PES ще премерят сили максимум 32-ма състезатели. Право на участие имат само играчите, които са заявили участието си в срок до 17 март 2019 г. включително, посочили са отбор, с който ще играят и са заплатили такса участие в размер на 10 BGN. Целият размер на събраната сума ще бъде добавен към наградния фонд за най-добрите трима в съотношение 50%, 30%, 20%. Официалната платформа на лигата е PlayStation 4.

2. Записване
Заявки за участие се подават онлайн чрез публикация или коментар в официалната група. Всеки участник има право да играе само с един отбор по време на целия турнир. Посочва го при записването. Отборът може да се повтаря с изборите на останалите играчи. За повече информация относно записването и заплащането на турнирната такса, свържете се с Радослав Христов.

3. Структура
Първенството ще се проведе във формат „Шампионска лига“ на два етапа – групи и елиминации. Играчите ще бъдат разпределени чрез жребий в осем групи по четирима. По време на груповата фаза участниците играят всеки срещу всеки в рамките на групата си. Играят се два мача на разменено гостуване, като се записват точки и резултат от всяка среща. За домакин се счита играчът, който създава игралната стая.

В края на груповата фаза най-добрите двама от всяка група се класират за фазата на елиминациите. Двойките до полуфиналите ще бъдат определени чрез жребий. Всяка среща от фазата на елиминациите се състои от два мача на разменено гостуване с общ резултат. При равенство в общия резултат правилото за гол на чужд терен не важи. В такъв случай се изиграва трети мач с включени продължения и дузпи. Символичен домакин в третия мач е домакинът от първата игра. Малкият финал и големият финал се играят във формат 2 от 3 победи, с включени продължения и дузпи, без да се счита общ резултат.

4. Точкуване и класиране
Всяка победа в груповата фаза носи 3 точки. Равенството носи 1 точка, а загубата – 0. При равен брой точки на играчи борещи се за челните две места, решаваща роля имат точките в преките двубои между спорещите отбори. При последвали нови равенства приоритетът на показателите е както следва: голова разлика в преките двубои, повече отбелязани голове в преките двубои, по-малко допуснати голове в преките двубои, обща голова разлика в групата, повече отбелязани голове в групата, по-малко допуснати голове в групата, повече победи в групата. Ако всички изброени показатели са равни, администраторите ще насрочат допълнителна среща за определяне на победител.

5. Настройки на играта
Match Level: Super Star
Match Time: 10 min
Extra Time: OFF (освен при посочените в т.4 случаи)
PK: OFF (освен при посочените в т.4 случаи)
Substitutions: 3
Conditions: Random
Injuries: ON
Camera: –
Stadium: –
Game Speed: Normal

6. График на срещите
Всеки играч ще има на разположение определен период от време, за да изиграе мачовете си от съответния кръг, според публикуваната програма. Администратор ще публикува всички предстоящи седмични двубои чрез пост във Facebook групата в началото на всеки кръг.

7. Провеждане на игрите и докладване на резултат
Всички участници са длъжни да следят организационната група във Facebook. В началото на всеки кръг администратор ще публикува съобщение с предстоящите двубои. Играчите нямат право да изтеглят или отлагат срещите си от други игрални кръгове, освен след изрично разрешение от администратор.
Играчите имат на разположение 48 часа, за да насрочат ден и час за изиграване на двубоите си по взаимно съгласие и в рамките на игралния период. Обявяването става с коментар в дискусията под администраторското съобщение или чрез лично съобщение до администратор. В случай на липса на взаимно съгласие и изтичане на срока от 48 часа, администратор ще наложи служебни ден и час.
При неявяване на опонент в определените ден и час за изиграване на двубой, потърпевшият играч е длъжен да направи скрийншот, с който доказва липсата на опонента си и да го качи в съответната дискусия в групата или да го предостави на администратор чрез лично съобщение.
След всеки мач, играчите докладват резултата от двубоя в обособената за целта дискусия или чрез лично съобщение до администратор. Пример: Ако първият мач е завършил 1:0, а вторият – 2:1, Играч1 ще получи 6 точки, а Играч2 – 0 точки.
Победителят в двубоя е длъжен при поискване да предостави на администраторите (в специално обособената за целта дискусия или чрез лично съобщение) следните скрийншоти:
– Скрийншот от екрана с резултата от мач 1 (Full Time Match Statistics screen)
– Скрийншот от екрана с резултата от мач 2 (Full Time Match Statistics screen)
Ако скрийншот бъде поискан и победителят откаже да го предостави или подобен скрийншот липсва, администраторът може да наложи преиграване на даден мач или целия двубой.

8. Администратори
Радослав Христов – Записване, програма, комуникация и резултати
Емил Beast Димитров – Уебсайт, турнирна схема и отразяване
Георги JohnyFive Раковски – Турнирна схема и резултати

9. Промени в правилата
Възможно е в движение да възникнат промени в правилата и провеждането. Следете сайта за актуална информация (раздел „Новини“).

Успех и късмет на всички участници!